Meg og Susanne siste dag på jobb :) |
Grunnleggende sykepleie er pleien som pasienter får for å dekke deres grunnleggende behov. For å kunne utføre grunnleggende sykepleie, må man ha gode kunnskaper, ferdigheter og holdninger. På denne måten blir pasientens velvære godt ivaretatt.
Sykepleien har flere hensikter, bl.a. å forebygge skader og helsesvikt, lindre eller begrense skader og sykdommer, opptrening av ferdigheter og behandle sykdom og lidelser.
Man må ha kunnskap innen mange områder, bl.a. personlig hygiene, eliminasjon av avføring og urin, ernøring, komplikasjoner ved immobilitet, aktivitet og hvile, trivsel og velvære.
Et eksempel jeg har fra praksis er "Herr Nilsen", som har hatt slag. Han er sengeliggende, og sliter veldig med vondt i ryggen. Han er helt klar i hodet, og er veldig bestemt på hva han vil og hvordan han vil ha ting. Både meg og Susanne har opplevd at andre pleiere har stappet i han frokost og middag, når han ikke vil ha det som blir servert, eller ikke orker mat. Han truer med å spytte ut maten, og sier han vil bestemme selv hva han vil spise osv.
Når jeg har vært inne med Herr Nilsen, har jeg vært mer bevisst på brukermedvirkning, og å være litt empatisk ovenfor han. Jeg vet selv at jeg ikke hadde hatt det så bra hvis jeg ble tvingt i all mulig mat som jeg ikke ville ha, og ikke fikk være med å bestemme over hva jeg selv ville. Derfor, har jeg vært obs på å alltid spørre han hva han ønsker å spise, og om han i det hele tatt er sulten. En av gangene ville han kun ha en yoghurt, og ingenting annet. Da lot jeg han få yoghurten, og deretter spurte jeg igjen om det var noe mer han ville ha, og det ville han ikke. Jeg sa at det gikk fint, og gikk ut til de andre pleierne for å gi beskjed om hva han hadde spist og at jeg ikke følte det var riktig at jeg skulle presse i han noe mer da.
Han er som sagt en veldig bestemt mann, og jeg hadde veldig respekt for han. Han hadde veldig store smerter i nakken, og har problemer med å flytte på seg i sengen om han lå vondt osv. Derfor gikk jeg regelmessig inn til han, spurte om hvordan han hadde det og om det var noe han trengte hjelp til, i og med at han ikke klarer å gjøre så mye selv. Jeg hjalp til å ligge han litt bedre i sengen, slik at han ikke skulle ligge vondt med tanke på nakken sin. Når jeg ble spurt om å ta stell på han, spurte jeg alltid først om det var noe han ville prøve å gjøre selv, og hvordan han ville ting skulle gjøres. Siden han er helt klar i hodet, men bare sliter med det fysiske i kroppen, vet han selv hva som er best for han og hvordan ting skal gjøres.
Rommene på LiveLife |
Ergonomi er læren om hvordan man best mulig kan tilpasse arbeidsoppgavene og arbeidsmiljøet til mennesket. Dårlige ergonomiske forhold er en av de største grunnene til sykdom og fravær fra jobben. Derfor er det viktig å vite om ergonomi, og hva som er ergonomisk riktig. På denne måten kan man unngå belastningslidelser. Noen grunner til at man kan få belastningslidelser kan være at man jobber enformig, tar tunge løft på feil måte eller å være i samme arbeidsstilling over lengre tid - noe som gjør at man kun belaster enkelte muskler og ledd i kroppen. Det er viktig med variasjon.
På arbeidsplassen skal alt være tilpasset og laget slik at man kan gjøre jobben godt, men samtidig tenke på helsen og å unngå belastningslidelser. Man har forskjellige hjelpemidler som skal være med å forebygge, og på LiveLife fant man bl.a. heis, preikestol, gåstol osv. Dette er viktige hjelpemidler som er godt for både ansatt og bruker å ha, og for å unngå at man belaster og skader muskler og ledd.
Etter hva jeg har sett og lagt merke til på LiveLife, tenker de over ergonomien i mange tilfeller, men det er forsatt ganger hvor jeg har sett og vært med på at løft og andre ting gjøres på helt feil måte. Et eksempel er når jeg var med en av pleierne, og skulle hjelpe å skyve en pasient lengre opp i sengen, slik at hun fikk spise frokosten sin sittende og i en bedre stilling. Da skulle vi skyve henne lengre opp ved hjelp av stikklakenet, og da har jeg lært at man skal holde helt inntil pasienten, for å få et bedre grep og lettere klare å flytte pasienten på en god måte for både deg selv og pasienten. Jeg gjorde som jeg har lært, og ser at pleieren jeg er med holder helt på kanten, slik at vi ikke fikk flyttet henne like lett som om vi gjorde det på samme måte, eller riktig måte. Dette har jo også Sunniva og Kristina nevnt at de har opplevd, så det er nok flere pleiere på LiveLife som gjør det på denne måten.
Andre ting jeg har opplevd er at de ikke alltid stiller sengen til riktig høyde i forhold til de/den som skal utføre stell av pasient i seng eller skifte på sengen osv. Sengen skal alltid være i hoftehøyde til den laveste, men flere ganger har jeg opplevd at de ikke stiller sengen inn i det hele tatt og bare gjør det slik som sengen står når man kommer inn. i Norge har jeg aldri opplevd at de har glemt, eller bare ikke stiller den inn, og for meg er det en selvfølge å alltid gjøre det før jeg skal begynne å stelle i sengen eller skifte på sengen.
Illustrasjonsbilde |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar